Kako odrediti cenu nekretnine?

Tržište u Beogradu

Prodaji nekretnine treba pristupiti vrlo ozbiljno i metodično ukoliko se želi postići prodaja u optimalnom vremenu i po dobroj ceni. Od velike važnosti je dobro proceniti tržišnu vrednost nekretnine pre prodaje i prilagoditi tome svoja očekivanja, kao i početnu cenu nekretnine. 

Zašto je važna realna procena vrednosti? 

Nekretnina koju želite da prodate treba da ima u startu realnu tržišnu vrednost jer se u suprotnom dugo zadržava u oglasima. To naravno nije dobro za proces prodaje. Što je nekretnina duže u oglasima, njena atraktivnost opada u očima potencijalnih kupaca jer se vode devizom “da je valjalo već bi se prodalo”.  

Precenjene nekretnine mogu i godinama da traže svoje nove vlasnike. Sumnju izazivaju i izrazito niske cene nekretnina. Iako se možda radi o hitnoj prodaji, potencijalni kupci takođe mogu biti rezervisani i izražavati sumnju u pravni status i/ili kvalitet gradnje. 

Pre oglašavanja nekretnine na specijalizovanim portalima, bilo samostalno ili uz posredovanje agencije, dobro proučite kretanje cena nekretnina u vašem kraju ili dozvolite iskusnom agentu da proceni vrednost. U pitanju je besplatna procena vrednosti nekretnine 

Faktori koji utiču na vrednost nekretnine

Uopšteno gledano, na tržišnu vrednost nekretnine utiče čitav niz faktora kao što su:

·         Lokacija (deo grada) i mikrolokacija (deo naselja)

·         Kvadratura (uknjižena i merena)

·         Struktura stana (broj soba)

·         Pravni status (uknjiženost)

·         Pozicija stana u zgradi (mnogi kupci izbegavaju suteren, prizemlje i poslednji sprat)

·         Postojanje lifta

·         Stanje i starost stambene zgrade

·         Stanje stana i potrebna ulaganja

·         Opremljenost stana nameštajem i tehnikom

·         Blizina velikih saobraćajnica, važnijih ustanova i drugih objekata

·         Dostupnost parkinga i mogućnost kupovine garažnog mesta

·         Buka saobraćaja i iz okolnih ugostiteljskih objekata

·         Saobraćajna povezanost lokacije sa drugim delovima grada

·         Blizina tržnih centara i većih prodavnica robe široke potrošnje

Procena vrednosti nekretnine je važna prilikom svake trgovine nekretninama. Prodaja stana danas i pre godinu dana ne podrazumeva iste vrednosti u svakom delu grada.

Čak i kada imate sopstvenu odluku po pitanju cene, mišljenje agenta vam može pomoći da je preispitate i prilagodite kretanju tržišta. Besplatna procena vrednosti nekretnine i razgovor sa agentom može da vam otvori nove perspektive u sagledavanju nekretnine koju posedujete.   

Pripremite nekretninu za procenu vrednosti i oglašavanje

Oglašavanje nekretnine podrazumeva čitav niz pripremnih radnji kako bi nekretnina bila spremna za uspešnu prodaju. Dakle, prezentacija nekretnine zavisi od kvaliteta fotografija, opisa, ali i od prethodne pripreme nekretnine za prodaju

Stan ili kuću, koju želite da prodate, najpre dobro raspremite, očistite i izbacite višak stvari. Ništa od privatnih stvari za svakodnevnu upotrebu ne treba da se nađe na fotografijama ili video zapisima za oglase. 

Potrudite se da obavite sitne popravke, krečenje, farbanje ograde i slično. Iako pomenute radnje deluju možda nebitno, one i te kako utiču na procenu vrednosti nekretnine, kao i na njenu atraktivnost u oglasima. 

Ko vam može pomoći u proceni?

Procenu vrednosti nekretnina mogu da vrše profesionalni, licencirani procenitelji nekretnina, obično inženjeri arhitekture i građevine. Njihova usluga se plaća uglavnom oko sto evra. Međutim, kao prodavac nemate obavezu da koristite njihove usluge, već ih angažuju kupci prilikom kupovine nekretnine preko stambenog kredita. 

Pomoć pri proceni nekretnina možete dobiti potpuno besplatno od iskusnih agenata nekretnina u agenciji Europolis nekretnine. Besplatna procena nekretnina je dostupna svim klijentima agencije za nekretnine, usmena je i nije obavezujuća.  

Izvestan uvid u kretanja cena na tržištu možete dobiti i na specijalizovanim portalima koji se bave prodajom nekretnina jer poseduju opcije za izvođenje statistike cena prema lokaciji. Takvu statistiku treba shvatiti vrlo uslovno jer je svaki stan priča za sebe. 

Prezentaciju nekretnine poverite agenciji

Da bi vaša nekretnina bila uspešno prodata za adekvatan novac, neophodna je adekvatna prezentacija iste. Profesionalna prezentacija nakretnina se uči, a agenti su dužni da poseduju licencu nadležnog ministarstva. To garantuje njihovu stručnost u posredovanju nekretninama i legalnost celog postupka.

Tokom prezentacije stana od strane profesionalnog agenta, vlasnik treba da se drži po strani i da se uzdrži od davanja privatnih informacija. Prodaja stana ne podrazumeva davanje baš svih informacija, već samo neophodnih za kupoprodajni proces. 

Posredovanje u prometu nekretnina podrazumeva i pregovaranje oko kupoprodajne cene. Početna cena stana se obično umanji prosečno za oko 5%, što treba imati u vidu prilikom postavljanja početne (tražene) cene.  

Naravno, neki broj nekretnina se prodaju uspešno i sa fiksnom cenom, ali znatno ređe. Zato treba imati u vidu da će kupci ponuditi nešto nižu cenu od tražene, a zatim prodavac na to treba da da svoj odgovor. 

Ukoliko želite da prodate stan brzo, pravno sigurno i za tržišno relevantnu cenu, besplatna procena nekretnina vam je lako dostupna. 

Zakažite svoj termin za besplatnu procenu vrednosti nekretnine na telefon: 064/87-36-425!

 

Objavljeno: 2023-03-16

Najnoviji članci


Dobar agent za nekretnine i kako se to postaje

Saznaj više

Na Karaburmi se najviše traže stanovi

Saznaj više

Cerak i Cerak Vinogradi naselja po meri čoveka

Saznaj više

Mirijevo - sve što je potrebno za miran porodični život

Saznaj više

Preporučene nekretnine


Novi Beograd, Arena

2.5 | 62m2

197.000 €

Više

Vračar, Južni bulevar

1.0 | 32m2

110.000 €

Više

Stari Grad, Studentski trg

1.0 | 32m2

153.000 €

Više

Voždovac, Vojvode Stepe

3.0 | 150m2

320.000 €

Više

AKREDITOVANI ZASTUPNICI VODEĆIH ORGANIZACIJA