Kupovina stana pod hipotekom

Prodaja nekretnina

Prodaja stana pod hipotekom nije retkost i ne ometa trgovinu. Ipak, mnogo ljudi će zastati kada vide da je nekretnina za koju su zainteresovani pod hipotekom. To znači da je prvobitno ta nekretnina kupljena na kredit, a da on nije još uvek isplaćen.

Da li postoji rizik kod kupovine stana pod hipotekom?

Ne postoji opravdan strah od kupovine stana pod hipotekom. Kupovina stana pod hipotekom se odvija sa dodatnim aktivnostima koje ne nose posebne rizike, ako se slede saveti advokata ili agencije za nekretnine. Postojanje hipoteke ne ometa kupoprodajni proces, ali ga u izvesnoj meri menja tako što produžava proceduru kopoprodaje nekretnina.

Postoje posebne procedure kojih je potrebno pridržavati se prilikom kupovine. Izabran način isplate i likvidacije hipoteke se mora precizno navesti u Predugovoru i Ugovoru o kupoprodaji nekretnine.

Pozitivna strana stana pod hipotekom

Jedna dobra stvar kod nekretnina koje su pod hipotekom je to što su pravno proverene. Ta činjenica štedi vreme prilikom kupovine stana jer nije neophodno da se dokumentacija dodatno proverava. Takođe, ako takvu nekretninu kupujete na kredit u istoj banci, obrada kredita traje kraće upravo za proveru dokumentacije o nekretnini.

Definitivno, kupovina stana pod hipotekom nije loša odluka jer je hipoteka rešiva predviđenim procedurama.

Da li može da se bira banka?

Ukoliko se stan pod hipotekom kupuje obezebeđivanjem sredstava putem bankarskog kredita, moguće je podići kredit u drugoj banci. Dakle, ne nužno u istoj banci gde već postoji hipoteka stana. Stan pod hipotekom se može kupovati u bilo kojoj banci registrovanoj u Srbiji.

Procedura kod banke

Kupce kod banke očekuje sledeći postupak (najčešći):

1.      Od banke kod koje je stan založen treba zatražiti Potvrdu o ostatku duga i Pismo o namerama da će izdati Brisovnu dozvolu nakon isplate  ostatka duga po kreditu.

2.      Prodavac mora da izvrši likvidacuju svoje hipoteke isplatom preostalog iznosa kredita i dostavi Brisovnu dozvolu koju izdaje banka.

3.      Kada se dobije potvrdan odgovor od banke za podizanje kredita treba da se uspostavi hipoteka II reda nakon dobijanja Rešenja o upisu hipoteke u Katastru nepokretnosti i brisanje hipoteke I reda (ako se stan pod hipotekom kupuje na kredit).

4.      Za podizanje kredita za stan pod hipotekom potrebna je i Založna izjava, koja se sastavlja kod notara, obično neposredno pre potpisivanja Ugovora o kupoprodaji.

Procedura dobijanja kredita za stan pod hipotekom traje obično nedelju – dve duže nego što je slučaj sa uobičajenom kupovinom stanova na kredit.

Drugi način je da kupac nepokretnosti pod hipotekom celokupan iznos isplati direktno banci kao hipotekarnom poveriocu. U tom slučaju neophodno je da kupac dobije od banke Pismo o namerama da će u slučaju izmirenja preostalog duga izdati Brisovnu dozvolu za brisanje hipoteke iz Katastra.

Treći način je rizičan i retko se primenjuje. Naime, kupac može da isplati celokupan iznos vrednosti nekretnine  prodavcu na račun uz njegovo obavezivanje da isplati kompletan kredit banci. Zatim se vrši brisanje hipoteke iz Katastra na isti način. U našim uslovima rizik od kupovine nepokretnosti pod opterećenjem hipotekom je moguć, odnosno scenario po kom kupac ne izvršava svoju obavezu prema banci.

Problem može da nastane ako je dug (preostali iznos kredita) prodavca prema banci veći od iznosa vrednosti nekretnine koju kupac treba da uplati. Tada je potrebno da najpre prodavac izmiri deo duga prema banci koji predstavlja razliku te dve vrednosti.

Da zaključimo, kupovina stana pod hipotekom je dobra odluka pod uslovom da se sprovodi precizno po savetu advokata ili agencije za nekretnine, na način koji smo gore naveli. U tim slučajevima, pravnih rizika nema.

Pogledajte našu ponudu nekretnina u Beogradu!

Objavljeno: 2023-01-13

Najnoviji članci


Na Karaburmi se najviše traže stanovi

Saznaj više

Cerak i Cerak Vinogradi naselja po meri čoveka

Saznaj više

Mirijevo - sve što je potrebno za miran porodični život

Saznaj više

Top lokacije za kupovinu stana u Beogradu

Saznaj više

Preporučene nekretnine


Novi Beograd, Arena

2.5 | 62m2

205.000 €

Više

Vračar, Južni bulevar

1.0 | 32m2

110.000 €

Više

Stari Grad, Studentski trg

1.0 | 32m2

158.000 €

Više

Voždovac, Vojvode Stepe

3.0 | 150m2

320.000 €

Više

AKREDITOVANI ZASTUPNICI VODEĆIH ORGANIZACIJA