Predugo prodajete stan? Evo gde je greška

Prodaja nekretnina

Čest je slučaj da vlasnici stana ili druge nepokretnosti, ubrzo nakon odluke o prodaji postave oglas na jednom od portala koji je specijalizovan za oglašavanje nekretnina sa cenom koja im odgovara, ali prodaja izostaje. U početku, prvih nekoliko nedelja i bude  telefonskih poziva, a kasnije i to izostaje. Čak i kada se snizi oglašena cena nema zainteresovanih kupaca. 

Pitate se u čemu je problem. 

Za početak, što je stan za prodaju duže oglašen, manje je atraktivan potencijalnim kupcima. Pamte ga i izbegavaju, čak i kada dobije sasvim pristupačnu cenu. 

Izdvojili smo nekoliko najčešćih grešaka i činjenica koje treba imati u vidu prilikom prodaje stana.

 

Previsoka početna cena

 

Poslednje dve godine beleži se rast cena nekretnina, što znači da prodavci malo teže procenjuju adekvatnu vrednost svoje nekretnine. Nijedan prodavac ne želi da svoju nekretninu proda ispod cene i računaju da ako postave malo „jaču“ cenu, imaće prilike da je snize. 

To nije u celini tačno. Neretko, ukoliko se postavi previsoka cena, neće uopšte biti zainteresovanih kupaca za nekretninu. Potencijalni kupci se odlučuju da pogledaju pristupačnije stanove.

 

Loše fotografije stana

 

Loše fotografije stana onemogućavaju potencijalnim kupcima da ostvare dobar uvid u nekretninu koju podajete. Samim tim neće imati ni interes da vas pozovu i da je pogledaju. Loše fotografije definitivno produžavaju proces prodaje nekretnine. 

Osim što fotografije stana treba da budu jasne i dovoljno velike za otvaranje na svim veličinama ekrana, one treba da valjano predstave stan. To znači da stan treba dobro pripremiti stan za fotografisanje i snimanje.

 

Uklonite sve nepotrebne stvari iz kadra. Na fotografijama stana ne treba da se nađu privatne stvari kao što su odeća, torbe, ambalaža, hrana, sudovi i slično!

 

Fotografije treba da budu horizontalne i u dobroj rezoluciji. Nemojte slikati otvorena vrata ili prostoriju kroz vrata, već uđite u prostoriju pa je slikajte iz više uglova.

Ukoliko niste vešti sa fotografisanjem, tu aktivnost prepustite profesionalcima.

 

Loše predstavljen stan na portalima

 

Osim fotografija stana, od velike važnosti je mesto na kome ćete postaviti svoj oglas. To treba da budu specializovani portali za prodaju nekretnina koji imaju veliku posetu. Takođe, oglas možete postaviti na Fejsbuk grupama koje su namenjene oglašavanju nekretnina.

Ukoliko je odziv na vaš oglas slab, proverite koliko je tekst dobro napisan. Da li je dovoljno jasan, precizan i privlačan.

 

Komunikacija sa potencijalnim kupcima

 

Ukoliko nemate vremena da se javljate svaki put na telefon i ljubazno iznosite detalje o stanu, mnoge prilike za prodaju ćete propustiti. Prodaja stana zahteva ljubaznu i detaljnu komunikaciju sa velikim brojem zainteresovanih osoba. Naravno, nisu svi koji će vas pozvati zaista i kupci. 

Osobe koje ćete uvesti u svoj stan ipak treba da vam zvuče kao ozbiljni kupci.

Ukoliko nemate sami mogućnosti i vremena za komunikaciju sa potencijalnim kupcima to treba da prepustite profesionalcu, licenciranom agentu nekretnina.

 

Niste spremni na pregovore oko cene

 

Nespremnost na pregovore takođe produžava prodaju stana. Pregovaranje oko cene stana za prodaju zahteva veštinu i iskustvo. Potencijalni kupci očekuju da je oglašena cena početna, odnosno da će se spuštati u izvesnoj meri. Početna cena se uglavnom spušta za oko 5%, ali nije retkost da se spusti i za veći iznos. Na pregovore o ceni može da utiče ostavljanje nameštaja, tehnike i drugih korisnih stvari.

 

Nemate svu potrebnu dokumentaciju

 

Većina potencijalnih kupaca će odustati od stana koji nije uknjižen. Čak i ako stan poseduje svu potrebnu dokumentaciju za knjiženje. Stan ne može da se kupi na kredit ako nije završeno knjiženje ili ako postoji bilo kakav pravni problem. 

Ukoliko nemate svu potrebnu dokumentaciju o imovini, potrudite se da je pribavite u što kraćem roku. Samo legalizovane nepokretnosti mogu da se prometuju. Stoga proverite valjanost svoje originalne dokumentacije i ako je potrebno podnesite zahtev za upis u Katastar kada se odlučite za prodaju.  

Nekretnine koje nisu upisane u Katastar, ali poseduju svu potrebnu dokumentaciju mogu da se prodaju, ali obično po nešto nižoj ceni. Ako želite da nekretninu prodate po dobroj ceni, o dokumentaciji mislite pre prodaje.

 

Gde je rešenje?

 

Ukoliko želite da prodate stan u prihvatljivom roku (dva do tri meseca) potrebno je da aktivnosti oglašavanja i prodaje prepustite profesionalcima. Licencirani agenti nekretnina poseduju sva pravna i druga znanja koja omogućavaju da se jedna nekretnina oglasi, predstavi i proda na brz i pravno siguran način. 

Agencija Europolis nekretnine svojim klijentima pruža besplatnu procenu vrednosti nekretnina i besplatno pravno savetovanje u procesu prodaje nekretnine.  

Iskusni agenti će vas uputiti u kompletnu proceduru i dati vam sugestije oko pripreme stana za prodaju. U dogovoreno vreme će doći da fotografišu i snime stan. Zatim će napraviti privlačan oglas i postaviti ga na desetak najposećenijih portala za oglašavanje nekretnina i na agencijske društvene mreže. 

Agenti će umesto vas primati pozive zainteresovanih stranaka, selektovati ih i organizovati prezentaciju vašeg stana na najbolji mogući način. 

Zatim, agent će primati ponude za kupovinu stana, ali i pregovarati umesto vas za cenu. Prodaja stana se odvija planirano, brzo i pravno sigurno zahvaljujući agencijskom advokatu koji priprema Predugovor i Ugovor o kupoprodaji. Potpisivanje ugovora, davanje kapare, kao i isplata celokupnog iznosa kupoprodajne cene se odvija u prisustvu licenciranog agenta nekretnina. 

Prodaja stana može da bude jedno lepo životno iskustvo ako taj posao poverite iskusnim profesionalcima. 

Prijavite svoju nekretninu na prodaju popunjavanjem kratkog online obrasca

ili pozovite telefon 064/87-36-425. 

Objavljeno: 2023-06-05

Najnoviji članci


Na Karaburmi se najviše traže stanovi

Saznaj više

Cerak i Cerak Vinogradi naselja po meri čoveka

Saznaj više

Mirijevo - sve što je potrebno za miran porodični život

Saznaj više

Top lokacije za kupovinu stana u Beogradu

Saznaj više

Preporučene nekretnine


Novi Beograd, Arena

2.5 | 62m2

205.000 €

Više

Vračar, Južni bulevar

1.0 | 32m2

110.000 €

Više

Stari Grad, Studentski trg

1.0 | 32m2

158.000 €

Više

Voždovac, Vojvode Stepe

3.0 | 150m2

320.000 €

Više

AKREDITOVANI ZASTUPNICI VODEĆIH ORGANIZACIJA