Besplatni pravni saveti

Uvek sigurni uz Europolis Nekretnine

Kome su namenjeni besplatni pravni saveti?

Pravno savetovanje u vezi kupoprodajnog odnosa sastavni je deo rada naše agencije za nekretnine. Pravno savetovanje je namenjeno svim osobama koje su zainteresovane da kupe ili prodaju nekretninu. Savetovanje nije obavezujuće ni u kom pogledu.

Pravni saveti pri kupovini nekretnine

Budući da postoji mnoštvo sudskih postupaka koji su nastali iz kupoprodaje nekretnina, oprez u ovom području je neophodan. Ne treba ulaziti u kupoprodajni odnos bez prethodne provere dokumentacije i detaljnog uvida u kupoprodajni ugovor.

Pravne savete u vezi kupovine i prodaje nekretnina treba da daju advokati za nekretnine (oni koji su specijalizovani za poslove sa nepokretnostima). Agencija Europolis nekretnine vam pruža besplatne pravne savete u vezi kupovine i prodaje nekretnina zahvaljujući tesnoj saradnji sa advokatima iz ove oblasti. Besplatni pravni saveti su dostupni svim građanima koji planiraju trgovinu nekretninama.

Najčešće teme za pravno savetovanje:

 • Provera validnosti dokumetacije nekretnine
 • Provera građevinskih i upotrebnih dozvola
 • Sastavljanje kupoprodajnog ugovora
 • Prodaja neuknjižene nekretnine
 • Kupovina stana pod hipotekom
 • Upis i brisanje hipoteke
 • Razlika između zajedničke i posebne imovine
 • Pravo preče kupovine
 • Porez na prenos apsolutnih prava
 • Kapitalna dobit
 • Povraćaj poreza pri kupovini prve nekretnine
 • Odgovornost investitora za nedostatke nekretnine

Provera dokumentacije i investitora

Zahvaljujući blagovremenim pravnim savetima, u kupoprodajni odnos se ulazi tek nakon detaljne provere postojeće dokumentacije i statusa nekretnine. Potrebno je utvrditi da nepokretnost nije pod teretom nerešenih pravno – imovinskih pitanja ili zahtevom za ostvarivanje prava od strane trećih lica.

Takođe, nije mali broj dokumenata koji sadrže greške. Obično se radi o greškama overnih brojeva nepokretnosti na različitim dokumentima i u Katastru nepokretnosti. To može da ukaže na slučajne nepravilnosti u postupku legalizacije, ali i o pokušajima falsifikovanja dokumenata.

Poseban oprez se savetuje prilikom kupovine novog stana ili stana u izgradnji. Iako je naš sistem danas znatno unapređeniji kada je u pitanju ovaj segment nego pre desetak godina, prevare su i dalje moguće. Jedini način da se zaštitite je da postupak provere investitora poverite iskusnom advokatu. Besplatni pravni saveti su bili ključni mnogim našim klijentima koji su bili u postupku kupovine nekretnina.

Pravo preče kupovine

Jedan od većih problema može da nastane kada se preskoči poštovanje prava preče kupovine, obzirom da oštećena strana ima prava koja može da ostvari u sudskom postupku. Pre kupovine nekretnine važno je uveriti se da nema treće strane koja bi mogla biti oštećena na taj način.

Kupoprodajni ugovor i overa dokumenata

Da bi se sastavio valjani kupoprodajni ugovor potrebno je taj posao poveriti advokatu. Na taj način se ostvaruje transparentnost postupka i onemogućavaju se neželjene pravne posledice.

Iako postoje šabloni za kupoprodajne ugovore dostupni na internetu, njihovo korišćenje se ne savetuje jer ne odgovaraju specifičnostima određene nekretnine koja je predmet ineteresovanja. Svaki predugovor i ugovor mora biti overen kod notara da bi imao validnost.

Provera građevinskih i upotrebnih dozvola

Od velike važnosti prilikom kupovine i prodaje nekretnina je kompletiranje potrebnih dokumenata. Na primer, prilikom kupovine novog stana od investitora ili stana u izgradnji, potrebno je proveriti sve građevinske i upotrebne dozvole, rešenja o priključcima i vlasništvu nad parcelom. Mnogi investitori to izbegavaju ili kupci nisu verzirani za datu temu, pa i ne znaju šta da gledaju.

U takvim situacijama znanje i iskustvo advokata ima veliki značaj. Saveti pri kupovini nekretnina od strane advokata omogućavaju da se kroz proces kupoprodaje prođe bez stresa i neugodnosti.

Ukoliko imate bilo kakvo pravno pitanje u vezi prodaje ili kupovine nekretnine javite se! Naši advokati će vam u najkraćem mogućem roku odgovoriti.

Najnoviji članci


Vodič za prodaju nekretnina u osam koraka

Saznaj više

Vodič za kupovinu stana

Saznaj više

Usluge arhitekte

Saznaj više

Feng SHUI uređenje prostora

Saznaj više

Preporučene nekretnine


Novi Beograd, Arena

2.5 | 62m2

197.000 €

Više

Vračar, Južni bulevar

1.0 | 32m2

110.000 €

Više

Stari Grad, Studentski trg

1.0 | 32m2

153.000 €

Više

Voždovac, Vojvode Stepe

3.0 | 150m2

320.000 €

Više

AKREDITOVANI ZASTUPNICI VODEĆIH ORGANIZACIJA