KOLIKI JE ZAKONSKI ROK ZA PRIJAVU PLAĆANJA POREZA NA PROMET?

Zakonski rok za prijavu poreza na prenos apsolutnih prava je 30 dana od overe Ugovora o kupoprodaji. Osim overenog Ugovora o kupoprodaji, potrebno je priložiti i prethodni osnov sticanja (dokaz vlasništva) Prodavca tj. Ugovor kojim je on stekao predmetnu nepokretnost, sa poreskom klauzulom (pečatom RUJP), kao i ličnom kartom Prodavca.

Ukoliko ste Kupac prvog stana biće Vam potrebna dodatna dokumentacija:

1. Izjava kupca prvog stana koja se overava kod Notara, a može se preuzeti na sajtu poreske uprave: https://www.paragraf.rs/obrasci-paragraf/obrazac-ikps-pdv-izjava-kupca-stana-da-kupuje-prvi-stan.html

2. Izvod iz Matične knjige rođenih

3. Uverenje o državljanstvu

4. Uverenje o kretanju prebivališta od 01.07.2006. (Ljermontova za Beograd)

5. Uverenje Gradske uprave za javne prihode – Odeljenje Opštine na kojem ste imali prebivalište, da se ne dužite za godišnji porez na imovinu od 01.06.2017. god. Ukoliko ste imali prebivalište na više gradskih opština, poresko uverenje Vam treba iz svake. Za svakog narednog člana domaćinstva Vam je potrebna ista dokumentacija.

Za kompletnu dokumetnaciju koja je potrebna za povraćaj PDV-a (za nove stanove) ili oslobađanje na porez na prenos apsolutnih prava (za stare stanove) prilikom vađenja NAGLASITE da je za KUPCA PRVOG STANA, jer ste na taj način oslobođeni plaćanja svih taksi.

Posle prijema Rešenja sa razrezanim porezom, imate rok 15 dana da uplatite navedeni iznos i dokaz o uplati dostavite nadležnoj Filijali RUJP kako biste dobili Potvrdu o regulisanom porezu na promet.

Sada javni beležnici prilikom overe Ugovora o kupoprodaji šalju poresko obaveštenje nadležnoj PU. Ukoliko su nadležnoj PU potrebna dodatna dokumenta, kontaktiraće Vas..

Najnoviji članci


Vodič za prodaju nekretnina u osam koraka

Saznaj više

Vodič za kupovinu stana

Saznaj više

Usluge arhitekte

Saznaj više

Feng SHUI uređenje prostora

Saznaj više

Preporučene nekretnine


Novi Beograd, Dr Ivana Ribara

2.5 | 53m2

125.000 €

Više

Voždovac, Naselje Veljko Vlahović

3.0 | 64m2

145.000 €

Više

Palilula, Hadžipopovac

2.0 | 45m2

149.000 €

Više

Voždovac, Lekino Brdo

3.0 | 77m2

163.000 €

Više

AKREDITOVANI ZASTUPNICI VODEĆIH ORGANIZACIJA