Dobar agent za nekretnine i kako se to postaje

Dobar agent za nekretnine i kako se to postaje
Prodaja nekretnina
  • 14. Nov 2023.

Dobar agent za nekretnine i kako se to postaje

Dobar agent za nekretnine je veoma važna figura u svetu trgovine nekretninama, za sve učenike u kupoprodajnom procesu. Agent ima višestruku ulogu u kupoprodaji nekretnina, o kojoj se nedovoljno zna. Hajde da razjasnimo koje su to ključne osobine agenta za nekretnine zbog kojih je nezamenljiv u kupoprodajnim postupcima. 

Nije mali broj ljudi koji pokušavaju da uštede prilikom kupoprodaje tako što svoju nekretninu prodaju samostalno. Obično takav postupak traje znatno duže, obiluje rizicima i neizvesnostima. 

Telefon prodavca konstantno zvoni, a javljaju se kako ozbiljni kupci, tako i oni koji jednostavno nemaju druga posla te pozivaju brojeve iz oglasa, ali nemaju finansijske mogućnosti za kupovinu. U stan / kuću prodavac prima praktično svakoga ko mu se javi, bez prethodne provere lične karte ili potpisivanja bilo kakvog dokumenta o poseti potencijalnih kupaca. Uglavnom, ne postoji evidencija ko je dolazio da pogleda nekretninu koja je na prodaju, što može da predstavlja problem u nekim situacijama. 

Iz pozicije kupaca, kupovina stana ili kuće bez agencije nosi brojne rizike kada je pravna bezbednost kupovine u pitanju. Potrebno je ozbiljno znanje i iskustvo da bi se detaljno proverila dokumentacija nekretnine, kako u dostavljenoj dokumentaciji, tako i u katastru. 

Iz pozicije i kupca i prodavca, postići dogovor oko cene bez posrednika, predstavlja ozbiljan poduhvat i veliki izvor stresa. Neretko bez posrednika propadaju sasvim realne prilike za kupoprodaju jer strane ne poznaju dovoljno materiju u kojoj su se našle. 

Hajde da vidimo šta je to što ulogu agenta za nekretnine čini toliko važnom, pa i nezamenljivom u kupoprodajnom procesu. 

Najpre podsećamo da je uloga agenta za nekretnine predviđena u pravnom sistemu (praktično širom sveta) i detaljno razrađena jer je davno uočeno da takva potreba postoji. Da bi neko lice postalo agent za nekretnine mora da položi veoma složen ispit i da dobije zvaničnu licencu za rad

Ipak, agenti prema osobinama i sposobnostima se razlikuju od agencije do agencije. Zato je izbor agencije za nekretnine od ključnog značaja za bezbednost kupoprodajnog procesa. Izdvojili smo iz višegodišnjeg iskustva šta je to kod agenta za nekretnine što smatramo da donosi uspeh u kupoprodajnim procesima. 

Ključne osobine uspešnog agenta:  

1.      Dobre komunikacijske veštine

Agent za nekretnine treba da bude veoma vešt kako u verbalnoj, tako i u neverbalnoj komunikaciji. Treba da daje klijentu jasne i nedvosmislene informacije. Sposoban je da klijentu na razumljiv način prezentuje trenutnu situaciju na trzištu, kao i njegovu poziciju na istom. 

Vešt je pregovarač koji mora da predvidi sve mogućnosti i pripremi se za sve scenarije u kupoprodajnom procesu. I nešto veoma važno, uspešan agent za nekretnine je uvek ljubazan! 

2.      Dobro procenjivanje klijenata 

Dobar agent za nekretnine ume da prepozna motive svojih klijenata. Razume koji su razlozi za prodaju ili kupovinu nekretnine, kao i da li je prodaja hitna. Važna informacija za agenta je i koliki je rok za kupovinu stana.

Veoma važno za agenta je da može brzo da proceni kakav stan / kuću klijent želi i koji kriterijumi za kupovinu su najvažniji. 

Trudi se da se klijent oseća poštovanim, uvaženim, da mu je posvećena maksimalna pažnja i uvek pružena prava informacija.

3.      Pouzdan i uvek dostupan 

Uspešan agent za nekretnine aktivno sluša i odgovara na pitanja klijenta. Razgledanje nekretnine se uvek zakazuje u skladu sa mogućnostima klijenata. Nije retkost da klijentima odgovaraju termini tokom vikenda i praznika.  

Spreman je da odvoji vreme da sasluša želje i strahove svojih klijenata, pruži im kvalitetne i precizne informacije, kao i kompletnu podršku od početka do kraja procesa kupovine / prodaje nekretnine. 

4.      Poseduje veliko znanje

Svaki agent za nekretnine mora da poseduje licencu koju izdaje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Izdavanju licence prethodi temeljna obuka i polaganje veoma složenog ispita kojim se stiču potrebne kvalifikacije. Obuka za agenta za nekretnine podrazumeva:

  •          Pravne procedure u vezi sa posredovanjem u prometu i zakupu nepokretnosti
  •          Menadžment u posredovanju
  •          Osnove prostornog planiranja i izgradnje
  •          Finansijske i poreske aspekte posredovanja

To znači da agent zna da pogleda dokumentaciju nekretnine, da da potrebne smernice vezano za uknjižbu, porez i poreske olakšice, takse, prenos infostana, struje i telefona.

Takođe, agent zna kako funkcioniše katastar i kreditna politika banaka, poznaje pravne i finansijske aspekte u svetu nekretnina, snalazi se u arhitektonsko-urbanističkim aspektima ove industrije. A zna i koliko će najverovatnije koštati renoviranje kupatila.

5.      Kontinuirano se edukuje 

Obzirom da su pravni propisi skloni promenama, neopodno je da se agent redovno informiše o njima. Pored pravne strane, agent treba da uči i primenjuje novine iz oblasti prezentacije i marketinga u svom radu. Treba da bude orijentisan ka upotrebi novih tehnologija u svakodnevnom radu u agenciji za nekretnine. 

Agencija za nekretnine organizuje brojne edukacije u oblasti prodaje, marketinga i veština komunikacije, koje su od velike pomoći u radu i treba ih valjano iskoristiti. 

 Kako se postaje uspešan agent za nekretnine?

Uspešan agent za nekretnine ima iza sebe iskusne kolege koje mu pružaju podršku u svim stresnim situacijama, kao i agencija za nekretnine u celini. 

Agencijski advokati su specializovani za oblast nekretnina i tu su da provere sve pravne aspekte dokumentacije pri procesu kupoprodaje.

Da bi agent zaista bio uspešan, neophodno je da odlično sarađuje sa kolegama u agenciji, da ima jaku volju za postizanjem dobrih rezultata u posredovanju, kao i da se dobro oseća u intenzivnoj komunikaciji sa ljudima. 

Dobar agent je važna karika u uspešnoj kupoprodaji nekretnina.  

Njegovo prisustvo garantuje sigurnost kupoprodaje i efikasnost prezentacije nekretnina. 

Ukoliko želite da prodate ili kupite nekretninu pozovite EUROPOLIS nekretnine i zakažite sastanak sa vašim agentom.

Sve konsultativene usluge su besplatne i neobavezujuće.