Pet načina da uštedite novac pri kupovini stana

Pet načina da uštedite novac pri kupovini stana
Tržište u Beogradu
  • 27. Feb 2023.

Pet načina da uštedite novac pri kupovini stana

1# Dobro izaberite lokaciju

Cene stanova u Beogradu su generalno u porastu, a njihov pad za sada ne možemo da očekujemo. Ono što možemo je da pažljivo biramo lokaciju na kojoj ćemo kupiti stan. Cene su najviše u centralnim beogradskim opštinama Stari grad, Savski venac i Vračar, kao i na Novom Beogradu. Ipak, još uvek se mogu naći povoljno uknjiženi, porodični stanovi na Mirijevu, Karaburmi, Belim Vodama, Čukarici, Žarkovu, Petlovom brdu, Labudovom brdu, Rakovici, Miljakovcu, Banjici, kao i u zemunskim naseljima Altina i Zemun Polje.

Svakako treba birati ona naselja koja odgovaraju individualnim kriterijumima jer su i potrebe krajnje individualne.

Izbor lokacije treba da bude primaran ukoliko imate značajno ograničenje budžeta jer ako tražite dvosoban stan do 80.000 evra na sve strane, gubite mnogo vremena. Za to vreme mogu se prodati veoma kvalitetni stanovi u drugim naseljima, koji bi zadovoljili vaše kriterijume. Takođe, gubljenje vremena nije mala stvar jer cene nekretnina još uvek rastu.

Ukoliko želite da pronađete dobar porodični stan na Novom Beogradu za 80.000 - 90.000 evra, možete izgubiti puno vremena. To je bilo moguće pre nekoliko godina.

2# Izaberite agenciju za nekretnine

Najpre je bitno razjasniti zašto je potrebna agencija za nekretnine. Agencija za nekretnina obavlja važan posao za svakog kupca nekretnina.

Zaduženje agencije za nekretnine obuhvata sledeće:

·         Savetovanju tokom planiranja kupovine stana

·         Kreiranje ponude stanova prema individualnim kriterijumima

·         Procena vrednosti pojedinačnih stanova

·         Gruba procena vrednosti potrebnog renoviranja starogradnje

·         Pregovaranje oko cene i drugih uslova pri kupovini

·         Provera trenutnog pravnog statusa stana i mogućnosti za knjiženje

·         Pravno savetovanje za sva važna pitanja prilikom kupovine stana

·         Organizovanje potpisivanja i overe Predugovora i Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti

·         Prisustvovanje pri davanju kapare

Jednostano, kupovina stana uz posredovanje dobre agencije za nekretnine je mnogo bezbednija i isplativija. Dobra agencija za nekretnine je tu za kupca od ideje o kupovini stana do završetka realizacije kupovine.

Iako mnogi žele da uštede kupovinom stana bez posredovanja agencije za nekretnine, to nije baš tako izvesno. Naravno, sem ako se osoba i sama bavi tom ili srodnom delatnošću.

3# Iskoristite povraćaj PDV-a za prvi stan

Prema Zakonu, ako od 1. jula 2006. godine niste kupovali nekretninu, niti ste je nasledili, stan koji želite sada da kupite je vaša prva nekretnina. To znači da imate pravo na oslobađanje od PDV-a na kupovinu prvog stana isključivo u novogradnji. I to ukoliko kupujete direktno od investitora koji je u sistemu PDV-a. Povrat PDV-a se vrši za 40m2 i još 15m2 za svakog člana domaćinstva. Pravo na povraćaj PDV-a se odnosi na naše punoletne državljane koji imaju i prebivalište u Srbiji.

Kupovina stana od fizičkih lica (nemaju registrovanu firmu) ne ispunjava gore pomenute uslove jer fizička lica nisu u sistemu PDV-a kada prodaju novoizgrađene nekretnine. Radi se isključivo o stanovim akoji nisu prethodno bili u prometu.

Prilikom kupovine stana u novogradnji, kupac plaća punu cenu nekretnine sa PDV-om, a nakon toga podnosi zahtev za povraćaj PDV-a. Zahtev se podnosi lokalnoj Poreskoj upravi.

4# Oslobođenje od poreza na prenos apsolutnih prava

Osobe koje se odluče da njihov prvi stan bude iz starogradnje, takođe mogu da očekuju poreske olakšice. Osobe koje kupuju stanove u starogradnji ne plaćaju PDV, već isključivo porez na prenos apsolutnih prava.

Radi se o oslobađanju od obaveze plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava od 2,5%. Iako po zakonu porez na prenos apsolutnih prava plaća prodavac, uobičajena je praksa da ta obaveza padne na kupca. Ušteda od oslobođenja od plaćanja pomenutog poreza nije mala, posebno sada sa rastom cena nekretnina.

5# Procenite koliko bi koštalo renoviranje

Stanovi koji su u izvornom stanju mogu biti nešto povoljniji, ali tada treba imati na umu da cenu kvadrata poskupljuje renoviranje. Nekada je važilo pravilo da je za renoviranje stana potrebno od 200 evra po kvadratu pa naviše. Međutim, danas sa rastom cena građevinskih usluga taj iznos je znatno viši i ne može se tako lako dati procena.

Pre kupovine stana koji je u izvornom stanju treba se konsultovati sa firmama koje izvode građevinske radove ili iskusnim arhitektom koji će napraviti predmer radova sa navedenim cenama građevinskih radova i materijalom. Treba imati u vidu sve radove koji će biti potrebni kako kasnije krajnji zbir ne bi bio znatno veći.

Tek kada imate u vidu kompletan iznos koji će vam biti potreban za sređivanje stana ima smisla ulaziti u proces kupoprodaje. Naravno, uštede se su itekako moguće, ali i kalkulacija treba da bude sasvim precizna.