Pet razloga zbog kojih novogradnja sada može biti dobar izbor

Pet razloga zbog kojih novogradnja sada može biti dobar izbor
Tržište u Beogradu
  • 16. Jan 2023.

Pet razloga zbog kojih novogradnja sada može biti dobar izbor

Kupovina stana je veliki stres za većinu kupaca, naročito ako su primorani da sredstva obezbeđuju podizanjem stambenog kredita. Kada se donese odluka da se u sadašnjim tržišnim uslovima uđe u kupovinu stana ostaje večiti izbor: starogradnja ili novogradnja?

Mnogi kupci biraju isključivo starogradnju jer imaju više poverenja u nekadašnji način gradnje, naročito zbog strukture starih stanova. Nepoverenje prema novogradnji je povremeno prisutno kod osoba koje su se srele sa neprofesionalnim izvođenjem građevinskih radova pojedinih investitora.

Ipak, uz dobru procenu investitora, proveru građevinske dokumentacije i projekta, stiče se poverenje u kupovinu stana u novogradnji. Navodimo neke od važnih činjenica koje utiču da se agenciji sve više kupaca javlja baš za kupovinu stanova u novogradnji.

1# Izjednačene cene starogradnje i novogradnje

Trenutna dešavanja na tržištu nekretnina u Beogradu, a i šire su interesantna. Sve više se primećuje da nema velike razlike između cena stanova u novim i starim zgradama. Trenutno se  može primetiti da cena kvadrata više zavisi od lokacije i stanja / opremljenosti stana.

Kada je u pitanju cena stanova u novogradnji, osim lokacije, najveći uticaj ima kvalitet gradnje. Cena stanova u novogradnji može da se značajno poveća kada je zgrada završena i kada je završen postupak uknjiženja.

Kupovina stana u izgradnji ima svoje rizike, koji se minimalizuju proverom rada investitora, projekta i projektne dokumentacije. Imajući u vidu delikatnost kupovine stanova koji su izgradnji pre nego što se odlučite da ukažete poverenje određenom investitoru, predlažemo da pročitate naš tekst o novogradnji.

Posebna povoljnost kada je u pitanju kupovina stana od investitora je pravo na povraćaj PDV-a za prvi stan. To je pravo kupaca svog prvog stana u novogradnji da mu država refundira kompletan iznos PDV-a od10% vrednosti nepokretnosti.

2# Dugoročna isplativost ulaganja

Novi stanovi ne zahtevaju dodatna ulaganja i obično ih neće zahtevati ni u naredne dve decenije. To znači da možete imati mir i sigurnost kada je ulaganje u pitanju. Takođe, dugoročno gledano, vrednost novog stana sporije opada nego što je slučaj sa starogradnjom, koja može da nešto brže gubi na atraktivnosti prilikom prodaje.

Sa druge strane, starogradnja sa vremenom postaje zahtevnija za održavanje. Renoviranje stana je obično velika investicija koja zahteva logistiku i dosta vremena. U starogradnji je potrebno povremeno obaviti zamenu instalacija, podova, stolarije, sanitarija… itd. Ali i kada to učinite postoji rizik od štete nastale od kvara na instalacijama susednih stanova. Kupovinom starog stana možete biti primorani da dosta odluka donosite sa komšijama jer su česte popravke i zajednčke investicije.

3# Gradnja prema novim standardima

Projektovanje i izgradnja novih zgrada se vrši prema novim građevinskim standardima koji važe širom sveta. To znači da se teži upotrebi kvalitetnih, proverenih materijala, koji pokazuju dobra svojstva sa protokom vremena. Posebna pažnja se poklanja energetskoj efikasnosti, pa tako mnoge nove zgrade imaju energetske pasoše – sertifikat o energetskim svojstvima zgrade.

Energetski pasoši sadrže informacije o energetskom razredu zgrade (energiji potrebnoj za grejanje), kvalitetu zgrade i preporuke za unapređenje komfora. Energetske pasoše mogu da izdaju samo organizacije ovlašćene od nadležnog ministarstva, a dokumentacija se proverava u vreme tehničkog prijema zgrade.

Većina investitora bira najkvalitetnije materijale, kako za enterijere stanova tako i za fasadu, kako bi prodaja stanova bila efikasna. Tako mnoge nove zgrade, naročito u centralnim beogradskim opštinama, imaju veoma kvalitetne fasade u koje dugo neće morati da se ponovo ulaže. Odličan kvalitet može da se očekuje i kada su u pitanju PVC stolarija i podovi, kao i završni radovi uopšteno.

4# Prilagođenost modernom načinu života

Nove stambene zgrade se projektuju tako da se maksimalno štedi kvadratura, odnosno da na što manje prostora stane što više prostorija. Mnogim višečlanim porodicama to savršeno odgovara, dok će drugi baš to posmatrati kao manu.

Stanovi u novogradnji su bez dugačkih hodnika i ostava, a dnevni deo je pretežno open space, tj spojeni su dnevna soba, trpezarija i kuhinja. Prodaja stanova Beograd čini najfrekventnijim tržištem, te se većina investitora prilagođava najčešćim prohtevima kupaca. Dvosoban stan u novogradnji je najtraženiji jer većina današnjih porodica ima tri ili četiri člana.

Poslednjih godina veliku pažnju kupaca privlače stanovi u kondominijumima.  To je kompleks zgrada zatvorenog tipa izgrađenih po najvišim građevinskim standardima sa luksuznim materijalima. Kondominijum je moderan pokušaj humanizacije života u velikim gradovima jer se projektuju sa nizom sadržaja koji imaju cilj da zadovolje potrebe cele porodice. Poseban akcenat se stavlja na bezbednost, kao što je uostalom i najčešći slučaj sa novim zgradama.

Kupovina stana u novogradnji obično znači i rešeno pitanje parkinga jer se zgrade obično projektuju sa podzemnim garažama ili obezbeđenim parkingom iza zgrade. Prilikom izbora stana mnogim porodicama je upravo pitanje parkinga odlučujuće, naročito u centralnim beogradskim opštinama.

5# Novogradnja ima moderan enterijer i eksterijer

U novogradnji obično dominira minimalizam i moderne forme, kao i materijali nove generacije, posebno kada je u pitanju fasada. Fasade se rade sa termo izolacijom koja omogućava energetsku efikasnost. Posebnu pažnju zavređuju zgrade sa ventilisanom fasadom koja omogućava odvođenje vlage iz objekta, a zimi predstavlja dodatnu toplotnu izolaciju.

Imati stan u novogradnji znači da ne morate da razmišljate o bezbednosti nekretnine jer većina novih zgrada ima ugrađene moderne sisteme bezbednosti kao što su video interfon, video nadzor, ali i zajedničku garažu ispod zgrade koja je takođe sa video nadzorom.

Ukoliko razmatrate kupovinu stana u novogradnji pogledajte našu ponudu stanova!