Prvi korak kod kupovine stana - izbor lokacije

Prvi korak kod kupovine stana - izbor lokacije
Prodaja nekretnina
  • 07. Mar 2023.

Prvi korak kod kupovine stana - izbor lokacije

Kada dođe vreme za kupovinu stana, kupci se suočavaju sa nizom važnih odluka koje treba da donesu. Prva odluka, moglo bi se reći i ključna, odnosi se na izbor lokacije gde će se tražiti stan.

Kupovina stana podrazumeva suočavanje sa realnošću sa koliko se para raspolaže i koliko kvadrata se za taj novac realno može dobiti u pojedinačnim delovima grada.

Delovi Beograda sa visokim cenama nekretnina

Pojedini delovi Beograda imaju veoma visoke cene stanova i to treba imati u vidu ukoliko postoji značajno ograničenje budžeta za kupovinu stana. Na primer Vračar, Stari grad, Savski venac i Novi Beograd uglavnom nisu pristupačni po cenama velikom broju ljudi. Stanovi Novi Beograd je vrlo tražena pretraga na Guglu, ali se većina zainteresovanih ipak odlučuje za druge delove grada kada se upozna sa opsegom cena.

Danas nije izvesno da se nađe stan koji košta manje od 2.800 evra po kvadratu, ukoliko se radi o stanu koji nije u suterenu i koji je uknjižen. Stanovi novogradnja u centralnim delovima Beograda trenutno prelazi 3500 evra.

Kupovina stana podrazumeva plansku pretragu, kao i niz drugih aktivnosti u kojima vam može pomoći agencija za nekretnine.

Važna ušteda vremena

Da biste uštedeli vreme pri traženju stana, izaberite jedan ili dva dela grada i fokusirajte se na oglase u njima. Zamislite gde biste se najbolje osećali, koji deo grada vam odgovara po infrastrukturi, urbanizmu i bližim objektima od značaja kao što su fakulteti i škole. Naročito, obratite pažnju na prosečnu cenu kvadrata u pojedinačnim delovima grada.

Traženje dvosobnog stana po celom Beogradu može da oduzme zaista puno vremena i da bude potpuno neuspešno. Realno je da ćete se susresti sa jako velikim brojem oglasa na specijalizovanim portalima, od kojih mnogi i nisu više aktuelni. Pozivanje velikog broja telefona i raspitivanje o svakom stanu vas takođe košta vremena i novca.

Sasvim je izvesno da pregledanje velikog broja oglasa za kupovinu stana može da bude veoma iscrpljujući postupak. Zato je neophodno na vreme definisati najpre jednu ili dve – tri lokacije na kojima možete da zamislite svoj život u budućnosti.

Obratite pažnju na sledeće stvari kod delova grada za kupovinu stana:

·         Prosečna cena kvadrata

·         Blizina velikih saobraćajnica

·         Gustina saobraćaja

·         Uobičajena saobraćajna zagušenja u špicu

·         Buka na ulicama

·         Blizina tržnih centara

·         Udaljenost od radnog mesta

·         Legalnost stambenih zgrada

·         Blizina važnih institucija (škole, fakulteti, vrtići, domovi zdravlja)

·         Blizina domova prijatelja i rodbine

·         Dostupnost parkinga

·         Postojanje parkova i zelenih površina

·         Blizina reke

·         Tendencije za rast ili pad vrednosti nekretnina u budućnosti

Da biste mogli dobro da izaberete, potrudite se da prethodno upoznate delove grada koji su vam interesantni. Istraživanje možete izvesti tako što ćete se provozati kroz određena naselja ili putem interneta jer postoji mnogo materijala na tu temu. Od pomoći može da bude pregledanje mape grada na Guglu jer su u mapu ucrtani svi važniji objekti, a postoji i opcija da se vidi snimak ulica.

Isto se odnosi i na kupovinu stana za izdavanje, čija lokacija takođe treba da bude prilagođena vašim potrebama.

Delovi grada za miran porodični život

Pojedini delovi grada se ističu po miru koji pružaju svojim žiteljima i veoma su pogodni za odgajanje dece. To se najpre odnosi na naselja: Bele Vode, Žarkovo, Cerak, Cerak Vinogradi, Filmski grad, Miljakovac, Vidikovac, Višnjička banja i Mirijevo. Kupovina stana u pomenutim naseljima je sve češći izbor naših klijenata.

To su delovi grada koji su saobraćajno dobro povezani sa ostalim delovima grada i imaju dobru infrastrukturu. U pomenutim naseljima možete da očekujete pristupačnije cene kvadrata nego u centralnim gradskim opštinama.

Važno je napomenuti da na cenu stana utiče i njegovo stanje, stanje zgrade u kojoj se nalazi, opremljenost, kao i mikrolokacija. Stanovi pored tržnih centara, škola i na centralnim pozicijama u naselju obično koštaju više.

Osobe koje žele da za svoj novac dobiju najviše kvadrata, a nije im posebno bitna lokacija, mogu da se fokusiraju na stanove u Kotežu, Resniku, Kneževcu, Železniku, Ledinama, Batajnici, Altini ili Zemun Polju. To su delovi grada koji su prilično udaljeni od gradskog centra, ali su svakako deo Beograda i do njih saobraća javni prevoz. Pomenuti delovi grada su pogodni za penzionere ili osobe koje imaju privatne firme tako da mogu da rade od kuće.

Kada izaberete željeni deo grada ili delove grada, možete da krenete u potragu za stanom prateći relevantne oglase.

Iz pozicije prodavca, prodaja stanova Beograd je lokacija koja osigurava interesovanje velikog broja ljudi. Zato se i ne očekuje značajniji pad cena stanova u skorije vreme. Više o tome da li će pasti cene nekretnine možete pronaći u VIDEU.


Proces kupovine stana

Kada izaberete željene delove grada možete potražiti agenciju za nekretnine koja će vam napraviti aktuelnu ponudu stanova prema vašim kriterijumima. Treba da navedete kvadraturu, spratnost i novčano ograničenje, kao i druge vama bitne kriterijume za izbor stana za kupovinu.

Dobra agencija za nekretnine zapošljava isključivo licencirane agente koji će vas sigurno provesti od početka izbora stana, do plaćanje i knjiženja stana na vaše ime.

Ukoliko želite da naši agenti pripreme ponudu aktuelnih stanova prema vašim kriterijumima popunite kratak online formular:

https://forms.gle/E2LEnDseMWo3g1hAA