Šta je uslovilo rapidan rast cena nekretnina?

Šta je uslovilo rapidan rast cena nekretnina?
Tržište u Beogradu
  • 05. Jan 2023.

Šta je uslovilo rapidan rast cena nekretnina?

Rast cena traje nekoliko godina

Rast cena nekretnina u Beogradu se beleži poslednjih 5 – 6 godina. S tim što se rapidniji rast dešava od 2021. godine. Rast cena nekretnina beleži se u većini mesta u Srbiji, ali je najizrazitiji u Beogradu.

U odnosu na 2019. godinu, prosečna cena kvadrata je porasla za oko 700 evra, a u poslednjih godinu dana za oko 300 evra. Za potencijalne kupce stanova koji poslednjih godina pažljivo posmatraju dešavanja i nisu odreagovali, situacija nije dobra. Prema procenama ekonomskih eksperata ne može se u skorije vreme očekivati pad cena nekretnina, ali može stabilizacija.

Evidentno je da tržište nekretnina osetno raste bez obzira na rast cena nekretnina. To znači da se sve veći broj ljudi odlučuje na trgovinu nekretninama prema zvaničnim podacima RGZ. Raste ukupna suma novca iz kupoprodaje nepokretnosti, ali i broj realizovanih transakcija. Slična situacija je i u većini drugih evropskih prestonica.

Nepovoljnost bankarske štednje

Istražujući temu, došli smo do tvrdnji nekoliko eminentnih ekonomskih stručnjaka da se mnoštvo naših građana odlučilo da podigne svoju štednju iz banaka i uloži u nekretnine. Takvu odluku ocenjuju potrebom za stabilnošću ulaganja jer je poslednjih godina štednja postala manje isplativa.

Takođe, trenutna zbivanja u svetu stavljaju bankarski sektor pod lupu, te se štednja ocenjuje kao manje bezbedno ulaganje. Sa druge strane, mnogi očekuju dalji rast cena, naročito u novogradnji.

Posebno značajan faktor koji utiče na cene nekretnina je rast EURIBOR-a, što u dužem roku značajno povećava cene nekretnina kupljene na kredit sa varijabilnom kreditnom stopom. Rast EURIBOR-a povećava i cene već kupljenih nekretnina.

Uopšteno gledajući, tržište nekretnina nije naročito ugroženo njegovim rastom jer se svega 28% nekretnina kupuje na kredit.

Rast cena novogradnje

Prodaja stanova u novogradnji je povećana uprkos osetno višim cenama poslednjih godinu dana. Povećane cene stanova u novogradnji su uočljive u svim beogradskim opštinama, ali se svakako najviše primećuju u centru grada.

Novogradnja je i pored rasta cena najtraženija i slobodno se može reći da je potražnja veća od ponude, obzirom na veliko interesovanje i brzinu prodaje. Prodaja stanova u novogradanji je i znatno bezbednija poslednjih godina, što doprinosi sve većoj popularnosti novih stanova. Najveći rast cena stanova u novogradnji beleži se na opštini Palilula.

Rast cena u novogradnji se povezuje najpre sa rastom cena građevinskog materijala od oko 30% od 2020. godine. Zatim, tu je i rast cena placeva na kojima se gradi.

Velika potranja za stanovima značajno diže cenu kvadrata i u starogradnji. Ova pojava je najviše primetna u centralnim Beogradskim opštinama, gde se prodaja stanova odvija veoma brzo.

Pandemija i rat u Ukrajini

Rast cena nekretnina, kako u našoj zemlji, tako i širom Evrope, povezuje se sa početkom rata u Ukrajini i globalnim nestabilnostima. Mnogbrojni ruski i ukrajinski doseljenici uglavnom iznajmljuju nekretnine, čime značajno utiču na rast cena rente, dok se za rast cena nekretnina to ipak ne može reći.

Mnogi značajni ulagači se odlučuju da svoj kapital plasiraju u nekretnine kako bi ga sačuvali, najpre od rasta inflacije. Dalji rast inflacije je izvestan i tome doprinosi politika ECB koja povećanjem kamata hladi evropsku privredu. Procenitelj Nebojša Nešovanović iz kompanije CBRE smatra da je inflacija znatno realniji faktor rasta cena nekretnina u Srbiji od rata u Ukrajini.

Ipak žarište na severu Evrope sigurno utiče na mnoge kupce da pre uđu u kupoprodajni odnos kako bi zaštitili svoj kapital od eventualnih potresa u sektoru bankarstva i opšte nestabilnosti.

Ulaganja iz dijaspore u tom smislu imaju značajan udeo jer mnogi kupci iz dijaspore planiraju da obezbede  nekretnine u Srbiji “dok je vreme”. To u izvesnoj meri utiče na rast cena nekretnina, naročito u novogradnji, za koju se pre odlučuju.

Ukoliko planirate kupovinu nekretnine predlažemo vam da pogledate našu PONUDU.